Schiphol.nl   •   Contact

Home Resultaten Competitive Marketplace Aantrekkelijk Schiphol Kantoren, voorzieningen en logistiek vastgoed

Kantoren, voorzieningen en logistiek vastgoed

De bezettingsgraad van de kantoren in de portefeuille van Schiphol is in 2012 tegen de marktontwikkeling in met 5,4 procentpunt gestegen naar 84%, voornamelijk dankzij de hoge bezettingsgraad van de kantoorgebouwen The Outlook en het WTC. De omzet uit verhuur is op een stabiel niveau gebleven. Voor nieuwe contracten staat het huurniveau onder druk. De waarde van de bestaande kantorenportefeuille is in 2012 licht gedaald.

De marktomstandigheden zijn nog steeds niet goed. Dat uit zich ook in de omvang van de transacties; deze worden kleiner. Het verhuurcontract voor 8.200 m2 met Cargill, de multinational in de voedingssector die eind 2012 haar hoofdkantoor heeft gevestigd in The Outlook op Schiphol Centrum, is een van de grotere transacties in de regio van het afgelopen jaar.

Visie op kantoorgebieden

Schiphol Real Estate heeft in 2012 haar strategie verder verfijnd om in te kunnen spelen op ontwikkelingen in de markt. Flexibiliteit, multifunctionaliteit, connectiviteit, beleving en value for money zijn de onderscheidende waarden voor Schiphol als toplocatie.

Kantoren en kantoorgebieden dienen meer dan vroeger de functie te hebben van een ontmoetingsplek, waar ook voorzieningen als horeca, winkels, sportfaciliteiten en kinderopvang beschikbaar zijn. In 2012 hebben we een sportveld aangelegd op Schiphol-Zuidoost, waarvan medewerkers van bedrijven veel gebruik maken. Ook hebben we een aantal nieuwe, flexibele huurconcepten en innovatieve diensten ingezet. Zo is met supermarktketen Albert Heijn overeenstemming bereikt over de vestiging van een nieuw concept op Schiphol, het Pick Up Point. De klant bestelt de boodschappen online en haalt ze met de auto op in een drive-thru. Deze pick-upwinkel is naar verwachting in de eerste helft van 2013 gereed.

Een belangrijke herontwikkeling is de vernieuwing van het kantoorgebouw The Base. Dit complex, dat een centrale rol zal krijgen op Schiphol-Centrum, ontstaat door de drie gebouwen van Triport met elkaar te verbinden met een passage en een gemeenschappelijk atrium. In The Base komen diverse voorzieningen, zoals hoogwaardige horeca, kinderdagverblijf, fitnessruimte en mogelijk ook winkelvoorzieningen. Eind 2013 wordt het complex opgeleverd.

Flexruimten

Met flexruimten wil Schiphol inspelen op huidige trends in de kantoormarkt. Op Aerospace Exchange (Schiphol-Oost) zijn diverse verouderde gebouwen gesloopt. In Gebouw 144 zijn we succesvol begonnen met het concept Aerospace Flex Offices: het verhuren van gemeubileerde ruimten voor korte perioden.

Nieuw Hilton Hotel

Op Schiphol-Centrum wordt een nieuw vijfsterren Hilton Hotel gebouwd met 433 kamers en uitgebreide vergaderfaciliteiten, waaronder een zaal voor 600 personen. Het nieuwe Hilton Hotel wordt een blikvanger in het hart van de AirportCity en zal de aantrekkelijkheid van de luchthaven voor zakelijke reizigers vergroten en het internationale businessklimaat op en rondom Schiphol versterken. Het ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Mecanoo heeft internationale allure en bestaat uit een kubusvorm met afgeronde hoeken. Er zullen hoogwaardige en duurzame materialen worden gebruikt. Schiphol Real Estate heeft in 2012 de contracten gesloten met Hilton Worldwide. Eind 2012 is begonnen met voorbereidende werkzaamheden, begin 2013 start de bouw. De opening is gepland in 2015, Schiphol Group zal exploitatierisico gaan dragen van dit nieuwe hotel. Het huidige Hilton blijft tot de oplevering open.

Logistiek vastgoed

Ondanks een verslechterde situatie in de vrachtmarkt is de bezettingsgraad in de logistieke portefeuille hoog. Eind 2012 stond deze op 97,9%. Wel is duidelijk dat de logistieke dienstverleners en afhandelaren op Schiphol onder aanhoudende druk staan door de moeilijke marktomstandigheden voor luchtvracht. Hoewel de huuropbrengsten stabiel bleven en er in 2012 nieuwe verhuurovereenkomsten zijn gesloten, heeft de verslechterde markt voor de logistieke sector een lichte waardedaling van de bedrijfsruimten veroorzaakt.