Schiphol.nl   •   Contact

Home Over ons Missie en visie

Missie en visie


De missie van Schiphol Group is Nederland te verbinden met alle belangrijke economische, politieke en culturele steden en centra in de wereld.
Schiphol Group

De luchthaven Schiphol is met haar uitgebreide, onderscheidende netwerk van bestemmingen essentieel voor de Nederlandse economie: de luchthaven trekt internationale bedrijvigheid aan en versterkt de Nederlandse handelspositie en kennisindustrie. Het economische effect dat Schiphol met haar stakeholders creëert reikt verder dan de grenzen van haar eigen terrein. De luchtvaart voegt op jaarbasis ruim 26 miljard euro toe aan het bruto binnenlands product van Nederland. Op en rond de luchthaven Schiphol bieden ongeveer vijfhonderd ondernemingen werk aan 64.000 medewerkers. Dankzij de luchtvaart hebben in Nederland 290.000 mensen werk. De Mainport Schiphol is daarmee een belangrijke stuwende kracht van de Nederlandse economie.

Nederland kan met haar gunstige geografische ligging reizigers en vracht uit alle windstreken uitstekende verbindingen bieden. Het fijnmazige hub- and spokes-netwerk dat door de jaren heen is opgebouwd, is te danken aan homecarrier KLM en de kwalitatief hoogwaardige hubgebonden infrastructuur van Schiphol. Bovendien biedt Schiphol deze infrastructuur aan tegen concurrerende tarieven: de totale havengelden liggen lager dan die van de belangrijkste Europese concurrenten. Het onderscheidende, wereldwijde knooppunt van Europese en intercontinentale verbindingen draagt bij aan de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsplaats. Als derde vrachtluchthaven van Europa is Schiphol ook voor cargo een belangrijke gateway van en naar Europa.
Amsterdam Airport Schiphol heeft een belangrijke rol, naast de Rotterdamse haven, als één van de twee Mainports van Nederland. Een Mainport kan alleen floreren in een sterke en aantrekkelijke regio. Daarom geeft Schiphol Group bijzondere aandacht aan de leefomgeving en het zakelijke klimaat op en rondom Schiphol. Een omgeving waar mensen met plezier wonen en waar bedrijven graag zaken doen.

Schiphol Group streeft niet naar winstmaximalisatie maar naar een redelijk rendement op haar eigen vermogen en een stabiele dividendontwikkeling. Dit past bij een robuust financieel beleid dat noodzakelijk is voor het behoud van een goede toegang tot de kapitaalmarkt. Hierdoor verbetert de financierbaarheid van de langetermijninvesteringen, die van grote betekenis zijn voor de Nederlandse luchtvaartsector. Er ontstaat zo een win-winsituatie voor de gebruikers van de luchthaven Schiphol, de Nederlandse economie en de aandeelhouders van Schiphol Group, waaronder de Nederlandse Staat.

Missie

De missie van Schiphol Group is Nederland te verbinden met alle belangrijke economische, politieke en culturele centra in de wereld. Wij willen de luchthaven Schiphol samen met onze partners blijven ontwikkelen tot een efficiënt en duurzaam multimodaal knooppunt, waar reizigers van over de gehele wereld zich welkom voelen in een dynamische en inspirerende omgeving.


Visie: Europe’s Preferred Airport

Schiphol Group heeft samen met haar partners de luchthaven Schiphol ontwikkeld tot Europe's Preferred Airport. In 2012 hebben wij wederom een aantal awards in ontvangst mogen nemen die bevestigen dat reizigers Schiphol hoog inschalen en bovendien verkiezen als voorkeurspunt van vertrek of overstap. We zijn bijzonder trots hierop. In de toekomst willen we onze toppositie in Europa behouden en verder versterken, ook in tijden van economische onzekerheid. Schiphol wil soepele processen en goede faciliteiten bieden en reizigers zoveel als in haar vermogen ligt verzekeren van een prettige reis. Ons doel is en blijft dat reizigers bij voorkeur via Schiphol reizen. Dat vereist een heldere strategie en een nauwe samenwerking met onze stakeholders.